Van olyan ismerősöm, aki néha napokig nem eszik kenyeret és nem hiányzik neki. Nekem hiányozna.
Szeretem akár cipó, akár hosszúkás francia, akár magos, akár foszlós fehér vagy éppen barna; szeretem, ha a héja ropog a fogam alatt, szeretem, ha a puha belsejét Buborék (2 éves) két kézzel tömi a szájába, szeretek krémlevest süríteni vele, és szeretem akkor is, ha már kicsit megszikkadt, vajas pirítóshoz az a legjobb. A kenyérben az a fantasztikus, hogy millió féle lehet, mindenki ki tudja kísérletezni a számára legmegfelelőbbet tükörtojás mellé reggelihez, uzsonnára szendvicsnek, főétel mellé húsokhoz és mártásokhoz, vagy akár csak úgy magában.
Nekem ez az egyik legjobban sikerült, tömör, de mégis lágy, a dió pedig különösen finomra pirul a héjában.
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg búzaliszt
1,5 evőkanál darált dió
1,5 evőkanál zabpehely
2,5 dkg élesztő
3 dl melegvíz
2 evőkanál olaj
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
Elkészítése:
A kétfajta lisztet összekeverem, majd a dagasztógép táljába szitálom (mindig mindenhez átszitálom a lisztet bármi is készüljön később belőle, ránézésre is finomabb textúrájú lesz és a belőle készült tészták is lágyabbak lesznek).
A közepébe egy kis lyukat fúrok, beleöntöm a cukrot és a víz felét, majd belemorzsolom az élesztőt. Kb. 10 percig hagyom, hogy az élesztő felfusson, utána beleöntöm a megmaradt hozzávalókat és alaposan kidagasztom (20 percnél kevesebb időre be sem kapcsolom a dagasztógépet, úgyhogy nálam minden kelt tésztával minimum ennyit dolgozik). A zabpehelytől könnyebb lesz az amúgy sűrű, rozsos massza; és valóban fontos, hogy ne apróra vágott, darabos dió kerüljön a tésztába hanem alaposan ledarált, mert süléskor csak így kap finom, pirult diós héjat a kenyér.
Ha kellően összedolgozta a gép a tésztát, meleg helyen duplájára kelesztem majd újradagasztom kb. 10 percig. A végeredmény egy, a megszokott kenyértésztáknál puhább, ragacsosabb tészta lesz. Ezt sütőpapírral borított lapra teszem, a tetejét megkenem hideg vízzel, kissé bevagdosom és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütöm.
Langyosan, vajjal, kéksajttal a tetején a legfinomabb.